new posts members Forum Rules search RSS
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Orasul fantoma spiritual
date: Vineri, 02/09/2011, 3:45 PM | message # 1
Clădirea în care funcţionează Căminul de bătrâni ”Sfântul Nicolae” a fost construită în anul 1856. La acea vreme, era o casă cochetă, cu o arhitectură deosebită, cea mai impunătoare clădire din zonă. După ce a construit-o, proprietarul, un moșier grec în vârstă de 47 de ani, a plecat în satele din împrejurimile Brăilei, să-și găsească jumătatea.

A găsit o fată, cu mulţi ani mai tânără decât el, pe care a luat-o de soţie, reușind să-l convingă pe tatăl ei, așa cum boierii știau să o facă atunci când aveau de-a face cu oameni necăjiţi. Așa a ajuns Voichiţa, tânara fată de la ţară, boieroaică în conacul de pe actuala stradă Ana Aslan.
Povestea este adevărată, spune Gica Budur, director al Căminului de bătrâni ”Sfântul Nicolae”.

”După ce a cumpărat fata, boierul a adus-o în conacul impunător pe care îl construise nu cu mult timp în urmă. Erau atât de fericiţi, încât lumea era foarte invidioasă pe cei doi. După numai patru ani, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Tânăra soţie a boierului pusese ochii pe un băiat chipeș cu care se vedea pe ascuns când soţul era plecat de acasă. Gura lumii fiind slobodă, nu a durat mult până să afle și soţul ce vorbea toată lumea. Într-o zi, i-a spus soţiei că pleacă la vânătoare dar, la miezul nopţii, bărbatul s-a întors acasă. șocul pe care l-a avut a fost devastator. și-a găsit soţia iubindu-se cu un prefector, la fel de tânăr ca și ea. Fără să mai stea pe gânduri, turbat de gelozie, soţul i-a împușcat pe amândoi cu arma de vânătoare. În plină noapte, bărbatul a luat cele două cadavre și le-a îngropat în subsolul clădirii.
Povestea spune că înainte să fie împușcată, soţia boierului a blestemat ca niciodată în acea clădire să nu-și găsească locul vreo familie. Fără ca cineva să bănuiască oroarea petrecută sub acoperișul casei, boierul a vândut-o și a plecat în lume. De atunci, nimeni nu a mai auzit de el”.

În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea a devenit comandament al forţelor armate germane și apoi rusești, mai relatează Gica Budur.

”Nici după ce am îngropat rămășiţele femeii în grădina din faţa căminului, fantomele nu au dispărut”

De-a lungul timpului, oricine s-a mutat în acea casă nu a putut locui mai mult de câteva zile.

”Clădirea s-a transformat în cămin de bătrâni prin anii 50. De atunci au apărut și primele povești despre fantome. Trebuie să menţionez că doar câteva persoane au relatat despre ele. De exemplu, tanti Vasilica a avut o viziune într-o noapte, prin anul 1985. Era în pat, iar în ușă stătea boierul, spunea ea. S-a ridicat imediat, dar boierul a dispărut. A ieșit pe hol și a văzut-o pe soţia acestuia într-un halat alb, mergând ușor.

Vreau să vă spun că din primul an, de când s-a înfiinţat căminul de bătrâni, în medie, în fiecare lună
a murit câte un bătrân. Stăteam și ne gândeam ce se întâmplă. Am aflat ulterior, când au fost găsite niște oseminte. La subsol, într-un perete, era îngropată soţia boierului. Anchetatorii de atunci, se întâmpla prin anii 80, au spus că este scheletul unei femei tinere, de 30 de ani, care prezintă leziuni în zona craniană, mai exact o gaură probabil făcută de un glonte. După ce s-a scos scheletele din peretele clădirii, directorul din acea vreme spunea că asupra căminului s-a abătut o forţă negativă. Nici după ce am îngropat rămășiţele femeii în grădina din faţa căminului, fantomele nu au dispărut.

Abia în anul 1985 totul s-a terminat. Scheletul care aparţine soţiei boierului a fost îngropat într-un cimitir de la marginea orașului. De atunci, spun bătrânii, nimeni nu i-a mai speriat. și nici pe mine nu m-ar speria. Dacă aș auzi ceva zgomote suspecte, aș invita fantoma respectivă să intre în încăpere și să ne cunoaștem mai bine”, ne-a declarat șugubăţ Gica Budur, director al căminului de bătrâni ”Sfântul Nicolae” Brăila.

Ea a mai spus că în prezent, în căminul de bătrâni s-a reinstalat liniștea.

Preotul Dănuţ Soare: ”Nu am întâlnit, în activitatea mea de preot, pe cineva care să-mi relateze întâlnirea cu vreo fantomă”.

Biserica are propria variantă cu privire la fenomen. ”Despre fantome se vorbește mai ales în spaţiul cultural vest-european, de multe ori încercându-se demonstrarea existenţei lor printr-o multitudine de dovezi: fotografii, holograme, înregistrări audio-video, intensităţi ale câmpurilor electromagnetice modificate și multe altele.

Cu un așa material, susţinut de o întreagă industrie media, la care se adaugă o bogată literatură de ”specialitate”, greu se poate demonstra că aceste entităţi sau fenomene sunt ficţiune. În spaţiul nostru românesc avem, pentru aceste lucruri, denumiri ca nălucă sau strigoi, dar acestea ne duc într-o zonă care ţine de folclor, obiceiuri sau tradiţii locale, cu anumite manifestări ”curioase” în zona Olteniei.

În Biserica noastră nu există rugăciuni pentru îndepărtarea fantomelor; sunt rugăciuni pentru alungarea duhurilor rele sau necurate, prezente în casele credincioșilor. Aceste rugăciuni sunt citite de către preot la solicitarea credincioșilor, pentru ca în acele case să fie liniște, pace și ar-monie. Nu am întâlnit, în activitatea mea de preot, pe cineva care să-mi relateze întâlnirea cu vreo fantomă. Cele mai multe solicitări sunt legate de anumite stări trupești sau sufletești care produc tensiuni sau dezechilibre, stări care sunt îndepărtate prin citirea acestor rugăciuni. Însă nu trebuie să vedem aceste rugăciuni ca pe niște descântece sau formule magice. Ele trebuie primite cu credinţă, având o anumită conduită sau comportament care să fie proprie Bisericii, cu alte cuvinte să fim în Biserică, să respectăm rânduielile acesteia, nu dintr-o obligaţie ”administrativă”, ci din dragoste pentru Hristos. Dacă suntem alături de Biserica lui Hristos, viaţa noastră va fi în bună rânduială. Iată ce spune rugăciunea pentru casa care este supărată de duhuri rele: Domnul este ajutorul meu și nu mă voi teme de ce-mi va face mie omul; nu mă voi teme de rău, pentru că Tu cu mine ești. Că Tu ești, Dumnezeule, întărirea mea, Stăpânitor tare, Domn al păcii, Tată al veacului ce va să fie, și împărăţia Ta este veșnică. Așadar cine este cu Dumnezeu nu trebuie să se teamă de nimic”, ne-a declarat Dănuţ Soare preot la Parohia ”Sfântul Spiridon Nou” Brăila.

Cât privește povestea ”Casei cu stafii”, aceasta a devenit legendă a Brăilei și fiecare generaţie e fascinată de ea. În alte părţi, astfel de relatări sunt exploatate turistic și în jurul lor se dezvoltă o adevărată industrie.


De bun ce sunt iti dau camasa de pe mine , dar nu ma calca pe coada ca te calc pe cap ;) ;)
edited by: Adryan - Vineri, 02/09/2011, 3:47 PM
Adryan
Offline
Posts: 83
respect
[ 1 ]
 
date: Vineri, 02/09/2011, 5:55 PM | message # 2
Daca titlul contine cuvantul "fantoma" nu mai e nevoie sa ma sinchisesc sa mai citesc intreaga "poveste" :))


Miri
Offline
Posts: 617
respect
[ 11 ]
 
date: Vineri, 02/09/2011, 6:06 PM | message # 3
Fricuta sa nu vina si la tine vreuna la noapte sa faca buhuhu


De bun ce sunt iti dau camasa de pe mine , dar nu ma calca pe coada ca te calc pe cap ;) ;)
Adryan
Offline
Posts: 83
respect
[ 1 ]
 
date: Vineri, 02/09/2011, 6:12 PM | message # 4
Nu nu,doar ca asta e un forum,nu e loc de povesti imaginare:)))


Miri
Offline
Posts: 617
respect
[ 11 ]
 
date: Vineri, 02/09/2011, 6:17 PM | message # 5
wow ai ziso pe asta :)) sincer draga Miri nu-s povesti imaginare , te asigur ca sunt cat se poate de reale chestiile acestea , nu inseamna ca daca tu x y z nu v-ati intalnit cu situatii de genu nu exista asa ceva , ca nu credeti voi ca n-ati vazut cu ochii vostri asta e cu totu si cu totu alceva . Hai sa facem un targ cand vrei cand ai drum la Braila te astept si mergem intr-o seara si in caminu de batrani Sf. Nicolae si mai te duc in doua locuri , unu la biserica si unu in gradina si dupa aceea sa imi spui wink ;)


De bun ce sunt iti dau camasa de pe mine , dar nu ma calca pe coada ca te calc pe cap ;) ;)
Adryan
Offline
Posts: 83
respect
[ 1 ]
 
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:

Ported to uCoz - WebStory
Top