06/07/2025
Poliţia din Rusia lansează radarul care detectează şoferii beţi
Ministrul adjunct de Interne de la Moscova, Serghei Gherasimov, a anunţat luni că Poliţia Rutieră din Rusia va începe să folosească un aparat radar care poate detecta de la distanţă emanaţiile de alcool ale şoferilor, conform agenţiei Interfax. Poliţia din România consideră că ideea e interesantă, utilă şi demnă de implementat şi pe şoselele noastre.
"Pe parcursul anului, alkolaserul a trecut toate testele necesare şi ne aşteptăm să fie aprobat pentru utilizare până la sfârşitul anului 2011", a spus oficialul rus. El a anunţat că radarul va fi instalat doar pe rutele periculoase, cu multe accidente, pentru că "dispozitivul nu este ieftin şi ar putea fi folosit cu greu pe scară largă".
Tehnologia, denumită Alkolaser, a fost lansată în urmă cu un an de o companie rusească, Laser Systems din Sankt Petersburg, şi a fost testată de poliţie. Aparatul, care poate fi staţionar sau mobil, funcţionează ca un radar normal, bazându-se pe lansarea unei raze laser către vehiculul inspectat.
"Echipamentul va ajuta la determinarea online a existenţei de vapori de alcool înăuntrul unui vehicul aflat în mişcare", a explicat, în 2010, Vladimir Cernov, directorul adjunct al Institutului de Cercetare Ştiinţifică pentru Tehnici Speciale al Ministerului de Interne de la Moscova, citat de The Voice of Russia.
Folosind spectroscopia (ştiinţa care studiază interacţiunea dintre materie şi diverse forme de energie), aparatul analizează modul în care raza laser se reflectă în molecule specifice, detectând astfel prezenţa unei substanţe, respectiv vaporii de alcool etilic, în habitaclul maşinii.
Producătorul aparatului susţine că radarul poate detecta cantităţi de alcool emanate pornind de la consumul a 100 de mililitri de votcă sau 300 de mililitri de bere. O alcoolemie de 0,1 în sânge provoacă emanarea unei cantităţi de vapori de alcool care ajunge la 3 părţi la un milion după 30 de minute, în habitaclul unei maşini, susţine firma producătoare.
Există însă câteva condiţii pentru ca aparatul să poată funcţiona corect: geamurile maşinii ar trebui să fie închise, de asemenea şi ventilaţia, distanţa până la vehicul să fie de maximum 20 de metri, iar viteza maşinii să nu depăşească 120 km/h.
Şeful Poliţiei Rutiere: "Dacă are omul o sticlă de ţuică deschisă, ce faci?"
Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, a declarat pentru gândul că o astfel de tehnologie ar fi utilă şi pe şoselele din România, însă are îndoieli privind funcţionalitatea ei.
"Vă spun drept că nu am auzit de aşa ceva. Ar fi utilă, dar nu ştiu cât de relevantă este. Trebuie văzut ce ştie aparatul să facă, adică ce caracteristici tehnice are. Dacă omul are o sticlă de ţuică deschisă şi el nu a consumat nimic, ce faci?", spune Lucian Diniţă.
Şeful Poliţiei Rutiere a mai explicat că proba oferită de un astfel de radar nu este relevantă în sine, dacă nu se prelevează o probă de la şoferul în cauză. "Trebuie să opreşti maşina să verifici", spune Diniţă.
Aceste îndoieli au fost exprimate de altfel şi în Rusia, încă de la lansarea Alkolaser, din partea Uniunii Şoferilor din Moscova, conform The Voice of Russia. În maşina detectată de radarul respectiv este posibil să existe un recipient de alcool vărsat sau deschis sau un pasager care a consumat alcool.
Producătorii Alkolaser au spus însă de la bun început că radarul doar dă poliţiştilor o informaţie: maşina trebuie oprită, iar şoferul testat cu alte metode de stabilire a alcoolemiei. De asemenea, Laser Systems le-a transmis şoferilor care s-au plâns că aparatul ar putea fi păcălit de alcoolul din lichidul de parbriz că nu au de ce să se teamă - Alkolaser scanează doar interiorul autovehiculelor.