ElegantFM

18/05/2024

Added by Just
category GANDURI DIN SUFLET
Comments 6

Atitudine

Sunt revoltată, extrem de revoltată. România a ajuns o țară cu oameni cu vederi înguste. Nu generalizez, să nu mă înțelegeți greșit. Mă refer strict la persoanele care știu să judece și atât. Egoism, eu asta îl consider. Cum poți pretinde tu, ca om, să fii înțeles și respectat dacă nu dai celui de lângă tine o șansă? Dacă nu încerci să privești situația de ansamblu? Și o să înțelegeți la ce mă refer când o să rostesc cuvântul rrom. Sunt sătulă de remarci în genul: „Țiganu-i tot țigan!” Păi oameni buni, cum ar putea o persoană de etnie rromă să lupte pentru a-și câștiga renumele de om cinstit când îi este lipită o etichetă pe frunte? E descurajat din start și-i înțeleg logica, de ce să lupte din toate puterile pentru a realiza ceva,(și chiar dacă realizează ceva în viață va fi mereu privit cu suspiciune), când poate să renunțe și să împlinească așteptările tuturor? 
Să nu aud de logica: „Țiganii fură!”, și românii fură, și francezii, spaniolii, italienii, etc, pentru că există și acest gen de oameni, peste tot. De ce nu pot fi pur și simplu apreciați și respectați cei care muncesc pe brânci, (dublu față de o persoană de altă etnie, pentru că se lovesc mereu de prejudecăți), să realizeze ceva în viață? Eu, personal, am întâlnit persoane de etnie rromă cu mai mult cuvânt, și cu un simț mai dezvoltat al onoarei, decât majoritatea oamenilor de alte naționalități pe care i-am întâlnit. Și atunci, unde problema? Da, sunt diferiți. Majoritatea au tradițiile lor, modul lor de a fi la care e greu să renunțe, pentru că sunt lucruri adânc înrădăcinate. Sunt la fel ca unii oameni în vârstă, oricât ai insista că trebuie făcută o schimbare, preferă să rămână la ceea ce cunosc ei mai bine, e mai comod. Dar asta nu înseamnă că nu sunt oameni, că nu au vise și speranțe, ci doar că nu li se acordă suficientă încredere. Bineînțeles că e dificil. În dezvoltarea unui om, cel mai mult contează familia, interesul ei pentru educația copilului, ori dacă părintele este needucat, probabil că nici nu-i trece prin cap că al lui copil ar avea nevoie de așa ceva. Și majoritatea problemelor provin din lipsă de educație. Cum ar putea un om care nu înțelege societatea, să se integreze în ea? 
Bineînțeles că o să dureze mult timp până toate persoanele de etnie rromă vor avea acte de identitate și-și vor trimite copii la școală, dar încet încet mentalitatea lor se va schimba și își vor da seama că această schimbare e una pozitivă. Până atunci, ce ar fi să le dăm o șansă celor ce luptă să-și construiască un viitor pe căi cinstite? Să le acordăm măcar o fărâmă de încredere? Pentru că sunt oameni, și au suflet.Iar în pieptul unora dintre ei bate o inimă mult mai caldă decât în pieptul multor români. 

More information on the forum
comments (6)
  • Answer Quote
    ElegantFM

    07/10/2013 12:30 PM

    Felicitari , Ana pentru idee. Am vrut de mult timp , sa abordez o astfel de tema .
    Am intalnit persoane care , desi initial se declarau "dusmanii" tiganilor , in timp, au ajuns sa ii iubeasca .De ce ?
    Pentru ca au realizat ca exista oameni si oameni !
    Pentru ca au gasit in randul tiganilor si OAMENI adevarati !Oameni cu un suflet mult , mult mai curat decat ...restul ! :)
    M-am nascut intr-o familie de romani , dar mi-ar fi placut sa nu fie asa ...
    Nu ii mai priviti ca pe niste extraterestri...pentru ca nu sunt !

  • Answer Quote
    Just

    07/10/2013 12:32 PM

    Mi se pare doar incorect ca oamenii buni să fie dați la o parte doar din cauză că au avut neșansa de a se naște într-o etnie mai puțin privilegiată.

  • Answer Quote
    ElegantFM

    07/10/2013 12:34 PM

    Poate , daca noi , romanii...nu aveam sansa sa ne nastem romani...gandeam altfel !

  • Answer Quote
    Just

    07/10/2013 12:39 PM

    Poate că ar fi bine să începem să punem accent pe om ca individ și pe caracterul lui, nu pe om ca membru al unui grup social,

  • Answer Quote
    ElegantFM

    07/10/2013 12:44 PM

    Ar fi ! Fiecare om are propria valoare , indiferent de rasa , religie sau mai stiu eu ce !

  • Answer Quote
    Just

    07/10/2013 12:54 PM

    Exact!

Add comments can only registered users.
[ registration | login ]

Like

Statistica

free counters

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Ported to uCoz - WebStory
Top